Lacul Paltinul este situat in cheile "La Tocile", pe Valea Doftanei din judetul Prahova. Este un lac de acumulare ce serveste la acumularea cu apa potabila a oraselor Campina si Ploiesti.
Cu lungima de 3 km, lacul a fost format prin construirea barajului Paltinul, construit intre anii 1968 – 1971. Barajul a fost construit din beton, in forma de arc, cu o inaltime maxima de 108 m.
In sectiunea barajului, valea are un profil caracterizat printr-o asimetrie pronuntata. Pe malul stang, este situata o terasa cu o inaltime de cca. 100 m. Roca de baza este formata din gresie cu intercalatii de sisturi marnoase si argiloase, fiind traversata de mai multe falii si un sistem complex de fisuri.
Accesul pe baraj este interzis fiind pazit de jandarmi. Scaldatul este interzis pentru ca lacul este foarte adanc, iar pericolul de inec este foarte mare din cauza curentilor. Marturie stau multitudinea de cruci aflate pe marginea lui.
Lacul Paltinu este cunoscut atat pentru frumusetea peisajului ce il inconjoara, cat si pentru apele bogate in pesti rapitori: biban, stiuca, clean. Langa lac, Raul Doftana a creat si niste superbe chei, intinse pe o lungime de aproximativ 300 metri, reprezentand inca un aspect pozitiv al potentialului turistic al zonei.
Lacul Paltinu serveste drept sursa de apa potabila pentru orasele aflate in apropiere: Ploiesti si Campina, precum si pentru irigarea suprafetelor agricole ale regiunii. Apa lacului asigura irigarea a 9000 de hectare din lunca Raului Prahova si din zona Baicoi – Ploiesti.
Lacul Paltinul este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Valea Doftanei, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Lacul Paltinul
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Valea Doftanei
Coordonate GPS: 45.2455025,25.7360249
Crucea Domnitorului din Melicesti a fost ridicata in anul 1866, in onoarea lui Carol de Hohenzollern, care efectua prima calatorie prin tara, ajungand in Telega si Melicesti. El isi cauta un loc potri
Biserica Sfintii Voievozi din satul Traisteni, comuna Valea Doftanei reprezinta unul dintre cele mai mari lacase de cult din judetul Prahova.
Biserica a fost ridicata in vremea primului patriarh al
In zona turistica Valea Doftanei se pot vizita ruinele Bisericii Vechi din Traisteni, dar si Biserica Sfintii Voievozi, ridicata intre anii 1926-1942, cu hramul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril,
Casa Virginia Stancioiu din localitatea Telega se afla pe lista monumentelor istorice din judetul Prahova. Este clasificata ca monument de arhitectura. Dateaza din anul 1902. Se afla intr-o stare medi
Muzeul de Arte Plastice din Tesila, situat in cadrul Caminului Cultural Tesila, reuneste peste 300 de opere de arta, cele mai multe dintre ele reprezentand creatii ale unor artisti consacraţi. Aceste
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.